Pierderea in greutate este un aspect important al dietei contra venelor varicoase. Un aport mare de energie este asociat cu un risc crescut de aparitie a venelor varicoase, deoarece poate contribui la dezvoltarea obezitatii si a supraponderabilitatii.

Numarul mare de calorii poate contribui la dezvoltarea obezitatii si a excesului de greutate. Multi oameni au constatat o scadere dramatica a dezvoltarii venelor varicoase, chiar si dupa ce au pierdut doar 10% din greutatea totala a corpului.

Pentru a slabi trebui sa creati un deficit caloric, fie prin reducerea aportului caloric din alimente (pentru ca organismul sa recurga la rezervele de energie, cum ar fi cea stocata in grasimea din organism), fie prin intesificarea activitatii fizice. Pentru a pierde un kilogram pe saptamana trebuie sa creati un deficit de 3500 calorii pe saptamana. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea unui aport zilnic de 500 de calorii. Cei mai multi dintre specialisti nu recomanda un deficit caloric mai mare pentru o pierdere in greutate sanatoasa si de durata.